A színekről...

A színek sugárzása, rezgése befolyásolja életünket, és gyógyító hatással van testünkre, lelkünkre. Közérzetünkre és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásukat a pszichológia és az orvostudomány is elismeri. A színek erejét ma már több területen is tudatosan alkalmazzák. Pedig a színek önmagukban nem is léteznek,  érzékelésük a szem segítségével az agyban történik, a szín tehát csupán az agy reakciója a fényre. Isaac Newton színelmélete szerint a fény különböző rezgéseket visz magával, amely rezgések aztán színekké alakulnak:  a fény, miután a tárgyak felületéről visszaverődik, a tárgy anyagától függően jellegzetes színképet produkál.
Minden színnek más a rezgése és a hullámhossza, emiatt a szervezet működésére, illetve az érzelmekre gyakorolt  hatásuk is más és más lehet. A színterápia számos formája elérhető. A színek hatása bizonyos helyzetekben azonnal érezhető,  például öltözetünk nemcsak a többiek számára tükrözi aznapi hangulatunkat, hanem a különböző ruhákban mi is másként  érezzük magunkat - mondja dr. Fogassy Katalin színterapeuta. Melyik szín mire jó?

VÖRÖS - ENERGETIZÁL

A vörös szín izgalomba hoz, stimulál, felerősíti az érzelmeket, fokozza az étvágyat. Miután serkenti a vérkeringést, ideális vérellátási zavarok, vérszegénység, vashiány kezelésére. Ám nem javasolt gyulladásos tünetek esetén, valamint olyanok számára sem, akiknek magas a vérnyomása vagy szívproblémákkal küzdenek, hatására ugyanis gyorsul a szívverés. A vörös növeli az önbizalmat, erőt, energiát, dinamizmust kölcsönöz, növeli a szenvedélyt és segít a másik nem figyelmének felkeltésében. Ugyanakkor pszichológiai kutatások rámutattak, hogy vizsgáknál, előadások vagy prezentációk esetében a vörös környezet kifejezetten zavaró, mert izgatottá tesz, elvonja a figyelmet és fokozza a stresszt.

NARANCSSÁRGA - FELFRISSÍT

Felfrissít, növeli a fizikai erőnlétet, mozgásra ösztönöz, enyhíti az izomfeszültséget, a görcsöket és segít elűzni a depressziót. A narancssárgát kedvelő személy jókedvű, optimista, életvidám ember benyomását kelti. A vöröshöz hasonlóan a narancs erősen hat az érzékekre, a szexualitásra és a termékenységre. Mindemellett gyógyító hatással lehet a lépre, az emésztésre, a csontrendszerre és az izmokra. Inspiráló hatása által erőt ad a változásokhoz és ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az egyes problémákkal, nehézségekkel.

SÁRGA - INSPIRÁL

A sárga a nap színe, amely meleget sugároz, inspirál, lelkesít, stimulál. Növeli a boldogságérzet, az optimizmust, energiával tölt fel, vitalitást kölcsönöz, és jó hatással van az idegrendszerre. Pozitív hatással bír a bőrproblémákra, csontbetegségekre és a reumára, illetve hatásos lehet a gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy és lép betegségek kezelésében. Bár a gyermekek általában szeretik a sárga színt, egyes felmérések szerint intenzitása a pici babákat sírásra késztetheti, így a babaszoba falát nem javasolt sárga színűre festeni.

ZÖLD - MEGNYUGTAT

A természet színe rendkívül nyugtató hatással van az emberre. Tudatilag és érzelmileg is segít összhangba, egyensúlyba kerülni, valamint növeli a boldogságérzést és harmóniát sugároz. A zöld ellazít, lenyugtat, ezért kifejezetten jó kimerültségre, idegességre. Mindemellett gyógyítóan hat a szív- és tüdőbetegségekre, serkenti a vérkeringést, a túlburjánzó sejtnövekedést viszont gátolja, ezért daganatos betegségek esetén is kedvező hatású.